Nasjonalisme, ikke ulikhet

Mange har pekt på økt ulikhet som en forklaring på hvorfor britene stemte for å forlate EU. Men nye data viser at ulikheten ikke har vært lavere på 30 år.

Publisert Sist oppdatert

Mange er bekymret for økt ulikhet, både som et problem i seg selv, og fordi det angivelig underbygger høyrepopulistiske bevegelser. Politikere, kommentatorer og økonomer har pekt på en sammenheng mellom økt ulikhet i Storbritannia og britenes Brexit-avstemning. Her er et lite knippe:

Linn Stalsberg skrev om Brexit-grunnene i Klassekampen: ”Økonomisk ulikhet er nå på et nivå landet ikke har sett siden 1920-tallet, og den øker raskere i Storbritannia enn i noe annet OECD-land, inkludert USA.”

DN kunne fortelle at ”Økonomiprofessor Ragnar Torvik ved NTNU mener også at det er klare likheter mellom økt motstand mot EU i Storbritannia og Trumps popularitet i USA. - En fellesnevner er økt økonomisk ulikhet.” Seniorøkonom i DNB Knut Magnussen sa noe av det samme: ”– Vi har sett tegn til at intern ulikhet kan få store politiske utslag, både med tanke på Trump og Brexit.”

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS