De som beveger verden

Skal det bli mulig å skape flere enere i Norge, må vi innse: Alle skal faktisk ikke med på alt! Når gjennomsnittet er målet, blir vi alle dårligere.

Publisert Sist oppdatert

Skal det bli mulig å skape flere enere i Norge, må vi innse: Alle skal faktisk ikke med på alt! Når gjennomsnittet er målet, blir vi alle dårligere

Nordmenn hater eliter, men ikke i idretten”, kunne Dagens Næringsliv i vår melde. Forskning gjort for boken Nordic Elite Sports bekreftet det mange allerede vet: Ikke bare godtar vi eliter i idretten, vi heier til og med på dem. Når Petter Northug roper til svenskene at de tok ”a hell of a beating” blir det av mange ansett som arrogant, men fortsatt akseptabelt. Mannen er jo den beste!

Slike idrettsprestasjoner fortjener absolutt oppmerksomhet, men et liknende scenario er utenkelig innenfor andre samfunnsområder, som akademia eller næringsliv. Dessverre. Vi har i for lang tid latt frykten for at noen skal utfordre likhetstankegangen vår herske. Samtidig har vi glemt det viktigste: Det er elitene – de beste –  som beveger verden framover.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her