Mener israelfiendtlige holdninger skaper jødehat

Jøder i Norge opplever å bli holdt ansvarlig for hva Israel gjør.

Publisert

Gamle stereotypier om jøder har blitt erstattet av stereotypier av hva slags stat Israel er. Disse holdningene blandes sammen med motstand mot staten Israel og Israels rett til å eksistere. Det hevder Rolf Kirschner, styremedlem i Holocaustsenteret og tidligere forstander i Det Mosaiske Trossamfund, til Minerva.

Kirschner sier mange norske jøder opplever å bli slått i hartkorn med Israel.

– For unge er det helt klart belastende, sier den tidligere forstanderen. Han forteller at det særlig er på skoler med flerkulturell elevsammensetning at jøder opplever antisemittiske holdninger.

Brannbomber

Etter at Donald Trump erklærte at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, ble det lørdag kastet brannbomber mot en synagoge i det vestlige Gøteborg, der en feiring av den jødiske høytiden hanukka fant sted.

Samtidig ble det rapportert om dødstrusler mot jøder under en demonstrasjon i Malmø i helgen, der et mislykket brannbombeangrep på en synagoge fant sted mandag kveld.

Forrige uke publiserte det norske Holocaustsenteret en undersøkelse som blant annet viser at de som har antiisraelske holdninger, også i større grad enn resten av befolkningen har antisemittiske holdninger.

GIR STØTTE: Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske Trossamfund.
GIR STØTTE: Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske Trossamfund.

12 prosent i befolkningen og 20 prosent blant muslimene støttet påstanden «når en tenker på hvordan Israel behandler palestinerne, kan trakassering og vold rettet mot jøder forsvares. «De som holder mest med palestinerne, og de som viser antiisraelske holdninger, er også mer negativt innstilt mot jøder», går det frem av undersøkelsen.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Blandet med antisemittisme

De fleste norske jøder er glade i Israel, understreker Kirschner.

– Majoriteten av jøder er sionister og støtter Israel, men det er også mange som ikke støtter Israel, og mange som er midt imellom. Vi diskuter Israels gjøren og laden og politikk veldig åpent, sier Kirchner.

– Mange mener det er mulig å være antisionist uten å være antisemitt?

– Det er bare feil. I min bok er den radikale antisionismen blandet med klassisk antisemittisme. Jeg har fått høre at det vi gjør mot palestinerne, er sånn som Hitler gjorde mot dere under krigen. Jeg opplever at jeg må forsvare Israel som stat.

Fremveksten av antisemittisme skyldes antiisraelske holdninger, mener han.

– Ja, helt klart. Skepsisen til Israel i de toneangivende mediene, og den støtten som antiisraelske holdninger får i det norske Utenriksdepartementet, representert ved måten de stemmer på i FN, er med på å farge holdningen til jøder i Norge.

Les også åtte oppsiktsvekkende funn om muslimhat og antisemittisme (artikkelen fortsetter under lenken):

 

Får støtte

Kirschner får støtte fra nåværende forstander i Det mosaiske trossamfund, Ervin Kohn, som også er nestleder i Antirasistisk Senter.

– De som er antisionister og imot at jøder skal ha et nasjonalt hjem: Det er helt åpenbart antisemittisk. De som mener at Israel ikke har en eksistensberettigelse: Det er antisemittisk. All kritikk av Israel er ikke antisemittisk, samtidig er ikke all kritikk av Israel fri for antisemittisme, sier Kohn til Minerva.

– Er forståelsen av dette godt nok forankret i antirasistiske miljøer?

– Det er en jobb å gjøre.

Sumaya Jirde Ali til Islamsk Råd: Hjelper fint lite å skrive «antisemittiske og muslimfiendtlige holdninger må bekjempes» på Facebook: