Vi trenger et balansert forsvar

Argumentene for en mekanisert brigadestruktur er ikke basert på følelser. Det er ikke nostalgi når Hærens generalinspektør setter soldaten og ikke materiellet i sentrum, det er forståelse av krigens natur.

Publisert Sist oppdatert

Under overskriften ”Kampfly eller hærstyrker – hva betyr «et balansert forsvar»?” som står på trykk i Norsk Militært Tidsskrift nr 2/2016 argumenterer tidligere forsvarssjef Sverre Diesen for at man ikke bør redusere antallet nye kampfly for å beholde en mekanisert brigadestruktur i Hæren. Diesen mener den mekaniserte brigaden er lite relevant, og begrunner dette blant annet med at den ikke vil være effektiv ved et angrep utenfor fastlands-Norge.

Dernest argumenterer han for at brigaden uansett vil respondere for sent, og være for liten, til å utgjøre en tellende forskjell ved et angrep mot fastlands-Norge. Diesen går også hardt ut mot det han betegner som ”decibelsamfunnets sletteste sider”, at offiserer uttaler seg om egen forsvarsgren.

Underforstått at denne gruppen ikke klarer å skille egne følelser fra tungtveiende faglige argumenter, og først og fremst søker å vinne frem ved å prate høyt og mye i håp om å få gjennomslag på den måten. Det er etter mitt syn god grunn til å diskutere disse synspunktene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS