SPALTIST

Du vil ikke finne noe behagelig 2021 i USA, uansett om du blir lei deg eller glad på den amerikanske valgnatten, skriver Espen Goffeng.
Du vil ikke finne noe behagelig 2021 i USA, uansett om du blir lei deg eller glad på den amerikanske valgnatten, skriver Espen Goffeng.

2021 vil ikke bli et behagelig år i USA

Intet valgresultat 3. november vil fungere som en kalddusj for det kokende amerikanske samfunnet.

Publisert

Det er uår. På opptil mange forskjellige måter. Er du en av dem som ser frem til det amerikanske valgresultatet for å få et lysglimt i tilværelsen, tror jeg ikke du skal håpe på for mye. Uansett hvilken side du heier på. Her er 2020-versjonen av det som kommer til å skje etter at året er omme.

For det første kan vi vente oss et voldsomt kaos etter valgdagen. Det er covid-valg i år, hvilket kommer til å skape mye problemer. De som må/vil møte opp for tradisjonell stemmegiving kan vente seg kørekorder grunnet avstands- og renslighetbestemmelser, selv om rekordfå nok vil stemme på den måten i år. Vi snakker om et land hvor det av merkelige grunner ikke er uvanlig å måtte stå fire timer i kø for å få gjort noe så enkelt som å stemme. Spesielt i stater styrt av det republikanske partiet (GOP) – som bare har blitt flinkere og flinkere til å gjøre stemming vanskelig og tidkrevende, vil det skje mye rart på valgdagen. Det er nok også flere republikanere enn demokrater som ikke bryr seg om virusbestemmeleser. Blir det rot med poststemmer, kan GOP tjene på det.

Poststemmene vil selvfølgelig skape brudulje i seg selv. Ingen stater er godt forberedt på det som kommer. Trump ser ut til å ville sabotere dette om dagen. I hvert fall ifølge de på venstresiden som leter etter skandaler. Selv om angrep på postvesenet jo ikke er noe nytt fra GOP sin side, har det tatt seg opp i det siste. Det blir nok ikke noe valgresultat morgenen etter, med mindre Biden vinner med et voldsomt ras. For de som husker Florida etter Bush/Gore, kan vi nok vente oss det rabalderet ganger 10.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS