NYHET

Trump har benådet færre enn tidligere amerikanske presidenter

Til tross for massiv mediedekning av den avtroppende presidentens benådninger har Trump kun benådet og redusert dommen til en håndfull innsatte.

Publisert

USAs president Donald Trump gjennomførte tirsdag sin fjerde og siste benådning av en kalkun fra middagsbordet i Det hvite hus. Den lettbeinte Thanksgiving-tradisjonen går tilbake til 1940-tallet, men ble først formalisert som en offisiell «benådning» i 1989 under president George H. W. Bush.

Benådningen av kalkuner spiller på amerikanske presidenters rett til å benåde eller redusere straffen til føderale innsatte, som er nedfelt i grunnloven, og har vært hyppig brukt gjennom landets historie.

President Gerald Ford ga sin forgjenger Richard Nixon en full benådning en måned etter at Nixon hadde gått av som følge av Watergate-skandalen i 1974. I løpet av sin åtte år lange presidentperiode benådet eller reduserte Barack Obama straffen til totalt 1927 innsatte – det høyeste antallet siden Harry Truman – inkludert den tidligere soldaten Chelsea Manning, som sonet en dom på 35 år etter å ha lekket etterretningsopplysninger til Wikileaks.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS