NYHET

I 2018 samarbeidet forskere fra USA, Kina og Singapore om en søknad fremstilling av og intervensjoner mot nye virus som minner mye om de egenskaper vi i dag finner i SARS-CoV-2

Slik ville forskere i USA og Kina i 2018 lage virus som minner om SARS-CoV-2

I 2018 søkte forskere fra USA, Singapore og Kina om midler til fremstilling av nye koronavirus som skulle testes på flaggermus i Wuhan. Søknaden ble avslått og var lenge ukjent, men sommeren 2021 ble den flyttet over på en av USAs høyest graderte servere. Minerva kan nå fortelle om hvordan den ble funnet og lekket.

Publisert

Det er vanskelig å anslå presist hvor stor innflytelse Twitter-fenomenet DRASTIC har hatt på debatten om opphavet til SARS-CoV-2 utover at den har vært betydelig.

Gruppen var blant få som holdt liv i denne debatten gjennom 2020. Dens oppdagelse av at gruvearbeidere i Yunnan allerede i 2013 var blitt syke med det som kan ha vært et ukjent koronavirus, og av at forskningsmiljøet i Wuhan opprinnelig ikke ga korrekt informasjon om hvilke arbeider som var utført på virus som var innsamlet fra denne gruven, førte til at Wuhans virologiske institutt måtte publisere et addendum med utfyllende forklaringer i november 2020.

I månedene som fulgte kom likevel flere av sakens mest interessante avsløringer fra annet hold. Ved årsskiftet begynte nemlig WHOs opphavsgranskningsgruppe sitt arbeid. Etter flere måneder med tautrekking og utsettelser ankom granskningsgruppen Wuhan 14. januar 2021. Denne tunge granskningsgruppens arbeid fører ad uransakelige omveier til en ny avsløring for DRASTIC. Før vi kommer dit, må vi imidlertid se i litt detalj på omstendighetene rundt granskningsgruppens arbeid.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS