Historier fra grensen

Erika Fatland undersøker hva det vil si å være Russlands naboland i sin nye bok «Grensen», en reiseskildring langs verdens lengste grense.

Publisert Sist oppdatert

En grense kan dele et område i to på tre måter: som en fysisk avgrensning representert gjennom en strek på kartet, som et politisk skille som gir og begrenser handlingsmulighetene til folkene som bor der, og til sist som en identitetsmarkør som påvirker hva de samme menneskene tenker, føler og hvordan de oppfatter seg selv.

I Erika Fatlands reiseskildring langs Russlands over 20 000 kilometer lange grense opptrer alle variantene på en eller annen måte. Gjennom boken undersøker Fatland hva det vil si å krysse en grense, både med tanke på geografisk, politisk og kulturell forflytning, og Fatlands svar strekker seg gjennom fjorten land og tre utbryterrepublikker: Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Nagorno-Karabakh, Georgia, Abkhasia, Ukraina, Folkerepublikken Donetsk, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge, langs grensen fra Russlands sørøstlige til nordvestlige punkt.

Fatland har lang fartstid som Russlandsfarer og har, som hun skriver, tilbragt år av sitt liv på å forsøke å forstå landet og menneskene som bor der. Denne gangen har hun gått annerledes til verks: «Er det mulig å forstå et land og et folk betraktet utenfra, fra naboenes synsvinkel (…)?» spør hun innledningsvis.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her