Høyre dreper handlingsregelen

Når Erna Solberg argumenterer for at 15 milliarder til nytt regjeringskvartal og 4 milliarder til ny fregatt, er store og uforutsette utgifter, er dette rett og slett feil.

Publisert   Sist oppdatert

Forrige uke fulgte statsminister Erna Solberg etter Høyres finanspolitiske talsmann Henrik Asheim og bekreftet at regjeringen ser på hvordan prinsippet om at staten er selvassurandør, (forsikrer seg selv) kan benyttes til å føre penger utenom handlingsregelen og inn på statsbudsjettet.

Bakgrunnen er at regjeringen ser etter friske penger til å erstatte fregatten Helge Ingstad og å bygge nytt regjeringskvartal.

At staten er selvassurandør er et fint prinsipp. Det ville være vanskelig for staten å forsikre eiendeler som regjeringskvartalet eller fregatten Helge Ingstad.  Samtidig har staten bedre økonomiske forutsetninger for bære denne risikoen enn noe privat forsikringsselskap. Akkurat hvorfor dette skulle lede til at man skal utfordre handlingsregelen, er man nødt til å være kommunikasjonsrådgiver, og ikke økonom for å forstå.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her