Farvel, Europa – Tyrkia går sin egen vei

Vesten har ikke vist nok solidaritet med Tyrkia etter kuppforsøket. Landet har orientert seg mot Vesten i over 200 år, men vender seg nå østover.

Publisert

Flere tusen mennesker er pågrepet etter kuppforsøket i juli, og offentlig ansatte i forsvaret, politiet og rettsvesenet har fått sparken eller blitt suspendert. Forholdet mellom Europa og Tyrkia er tynnslitt. Regjeringen i Ankara truer med å åpne grensene for migranter og flyktninger, og EU-parlamentet har anbefalt å fryse forhandlingene med landet.

Kampen mot kuppmakerne er legitim, men terskelen for å bli regnet som kupp-tilhenger er lav, og flere regjeringskritikere som ikke har et forhold til kuppforsøket, er blitt fengslet eller rettsforfulgt. Utrenskningene har gått for langt. AKP – Rettferdighets- og utviklingspartiet – kan ikke basere politikken sin på paranoide forestillinger om at alle kritikere støtter kuppmakerne eller vil velte regjeringen med udemokratiske midler, og myndighetene må forholde seg til menneskerettigheter og de internasjonale forpliktelsene.

Vennskap ble til fiendskap

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS