SPALTIST

Illustrasjon: Frederick Burr Opper/Wikimedia Commons (Public Domain)
Illustrasjon: Frederick Burr Opper/Wikimedia Commons (Public Domain)

Snikislamisering? Nei, nei: Fake news!?

Er det et eksempel på snikislamisering at politiadvokater uproblematisk kan bruke religiøse hodeplagg i retten? Eller er det så usannsynlig at det kan være et eksempel på fake news?

Publisert

Fake news er nå blitt så utbredt at det truer med å undergrave vår hverdagslige forståelse av sannhet. Dagbladets nettside ble nylig hacket slik at det ble lagt inn en sjokkerende «nyhet» om statsministeren og pedofili. Som riktignok ble avslørt å være usann. Men etter dette vil noen av oss se med den største mistenksomhet på kommende oppslag på denne nettsiden. Og ikke minst, med etterpåklokskap, med enda større mistenksomhet på tidligere oppslag. Ikke rart, for mye av det som har stått der er eiendommelig, for eksempel oppslag om Sophie Elises rumpe. Er det avisen eller Sophie Elises rumpe som er blitt hacket? Viktig spørsmål.

Og dette gjelder ikke bare Dagbladet. Mistenksomheten sprer seg til andre medier. Til Facebook, hvilket ikke er overraskende, så mye rart som er der. Og hvor det altså nå har dukket opp en peker til en nyhetssak i et annet medium, en nettavis, der overskriften er: «Politiadvokat NN prosederer i Oslo Tingrett iført hijab. – Helt greit, sier Politiets utlendingsenhet (PU)». (Jo, det virkelige navnet på politiadvokaten sto i overskriften, men jeg anonymiserer det, hvis det skulle dreie seg om en virkelig person, ganske enkelt fordi dette handler om prinsipper og ikke enkeltpersoner.)

Men jeg tenkte: Selvfølgelig er dette fake news. Er det ikke allerede slik at det ikke er tillatt å bruke religiøse hodeplagg i politiet og blant dommere i domstoler? Da kan det vel umulig være tillatt for en politiadvokat, som like mye representerer statlige myndigheter, som politi og dommere. Men på nettstedet står det at leder for juridisk seksjon i PU, Kristel Lee Høgslett svarer følgende, på spørsmål om dette er greit:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her