– Keshvari driver med alternative fakta

Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari mener at de etablerte mediene er blitt «de største produsentene av falske nyheter». Kårstein Løvaas i Høyre reagerer sterkt.

Publisert   Sist oppdatert

«De etablerte mediene, som TV 2, er blitt de største produsentene av falske nyheter», sa Mazyar Keshvari i Fremskrittspartiet til Minerva i helgen. Keshvari møter fast på Stortinget som vara for finansminister Siv Jensen, og han sitter i Kommunal- og forvaltningskomiteen.

– Jeg klarer ikke å ta påstanden alvorlig. Den faller under kategorien alternative fakta, sier Kårstein Eidem Løvaas, som sitter i Familie- og kulturkomiteen for Høyre.

Les også TV 2s svar til Mazyar Keshvari: «– Anklagen fra Frp er grov».

Keshvaris påstand om mediene er feilaktig, mener Løvaas.

– Dersom man mener at mediene bringer falske nyheter, finnes det etablerte rutiner for hvordan man kan få ståstedet sitt prøvet, som gjennom tilsvar, i PFU og i ytterste konsekvens gjennom rettsvesenet, sier Løvaas.

– Det finnes eksempler på at medier, både bevisst og ubevisst, har brakt uriktig informasjon til torgs, men det er grunn til å skille mellom vinkling og falske nyheter. Vinkling kan vi mislike, men falske nyheter skal vi bekjempe, sier Løvaas.

Les også intervjuet med Mazyar Keshvari: «En farlig utvikling».

Keshvari legger til at mediene særlig produserte falske nyheter i dekningen av tilbakekallingen av Mahad Abib Mahamuds statsborgerskap?

KRITISK: Kårstein Eidem Løvaas i Høyre. Foto: Stortinget.
KRITISK: Kårstein Eidem Løvaas i Høyre. Foto: Stortinget.

– Man kan spørre om mediene brakte all relevant informasjon i Mahad-saken, men med forbehold om at jeg ikke har sett eller lest alt som er publisert, så brakte ikke meg bekjent redaktørstyrte medier uriktig informasjon i den saken, sier Løvaas.

Trump kaller mediesaker for «fake news»

Dette er ikke den eneste saken hvor Frp-ere går i klinsj med media om dagen. I helgen kalte justisminister Per Willy Amundsen avisen Nordlys for «Pravda» og truet med boikott.

Hvordan skal man forstå Keshvaris utsagn om de etablerte mediene? Bente Kalsnes, som er medieviter ved Høgskolen i Oslo og Akershus, mener man kan tolke ham på to måter.

– Mener Keshvari at mediene produserer nyheter med faktafeil? spør Kalsnes.

Begrepet «fake news» brukes i USA om historier som framstår som nyheter, men som helt eller delvis, og bevisst, er basert på løgner, forteller Kalsnes. Mange av historiene som Donald Trump kom med, for eksempel at paven støtte ham, var for eksempel lett å si at var falsk.

– Hvis Keshvari mener at det norske medier produserer inneholder løgner og masse faktafeil, er det veldig problematisk, og da må han bevise påstanden. Mediene har ulike vinklinger, men det betyr ikke at det de skriver, er falskt, sier Kalsnes.

Les også Jan Arild Snoen om Trumps løgner: «Og Gud stoppet regnet».

Keshvaris kritikk kan imidlertid også handle om meningsforskjeller, sier Kalsnes. I så fall kritiserer han egentlig hvordan mediene vinkler saker som har med Mahad-saken å gjøre, eller som angår Sylvi Listhaug, som Keshvari tok i forsvar i intervjuet.

– Det vi også har sett i USA, er at Trump og administrasjonen hans kaller mediesaker for «fake news» når de er uenige i vinklinger eller dekning, forteller Kalsnes.