KULTUR

Kristina (Lisa Carlehed), mannen Karl-Oskar (Gustav Skarsgård) og barna på vei til Amerika.

Det var engang vi som utvandret

Erik Poppes nye film Utvandrerne minner oss om at også vi engang var flyktninger på jakt etter et bedre liv.

Publisert

Erik Poppe har laget en nyinnspilling Vilhelm Mobergs roman Utvandrerne (1949) – fortellingen om da skandinavere masseutvandret til Amerika. Noen mener det er å hoppe etter Wirkola, ettersom Jan Troells tolkning fra 1971 står igjen som et ikonisk verk, med Max von Sydow og Liv Ullmann som hovedrolleinnhavere.

Det er ikke åpenbart at det er riktig å holde de to tolkningene opp mot hverandre, ettersom de utspiller seg på helt forskjellige premisser. Troells filmer er for eksempel totalt over dobbelt så lang som Poppes. Og ikke minst: Den samfunnsmessige konteksten har endret seg mye i det halve århundret som er godt. Norge og Sverige er blitt innvandringsland, og har i løpet av denne perioden mottatt omtrent like mange utvandrere fra andre steder, som det i sin tid var folk som reiste herifra.

Men selv om vi løsriver Poppes film fra denne sammenligningen, og selv om vi aksepterer at Poppes Utvandrerne må forståes som et verk i seg selv, snarere enn en filmatisering av Mobergs nødvendigvis rikere univers, forblir filmen likevel middelmådig.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS