SPALTIST

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og statsminister Denys Sjmyhal i møte med statsministrene i Polen, Tsjekkia og Slovenia.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og statsminister Denys Sjmyhal i møte med statsministrene i Polen, Tsjekkia og Slovenia.

Folkemord eller ikke?

Selv om Russland står bak grusomme forbrytelser i Ukraina, er det andre kriterier som skal ligge til bunns før uttrykket folkemord skal og bør brukes. Foreløpig er de ikke til stede.

Publisert

For noen dager siden ble utenriksminister Anniken Huitfeldt konfrontert med spørsmålet om hvorvidt Russland bedriver folkemord i Ukraina. Hennes svar var nei. Handlingene i Ukraina oppfyller ikke kriteriene for dette, mente hun. Det samme mener Frankrikes president Macron og en drøss forskere på feltet.

Dette har skapt forargelse. Hvordan kan man mene at drap på sivile og utstrakt bruk av voldtekt kan være noe som helst annet enn folkemord? Men hvorvidt handlinger faller inn under definisjonen av folkemord, bestemmes ikke av hvor forarget man blir av å se forferdelige nyheter på Dagsrevyen. Og som utenriksminister må Huitfeldt forholde seg til gjeldende konvensjoner, ikke alternative tolkninger.

Diskusjonen faller inn i to spor. Et av dem er verdt å ta på alvor. Det er det som handler om faktiske definisjoner og historisk presedens. Det andre er bare tull, og vi kommer til det etter hvert. Når man spør en utenriksminister, er det folkerettslige definisjoner som gjelder. Så hva sier definisjonen? På FNs norske sider kan man blant annet lese:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS