Forsvarsøkonomien er blitt merkbart bedre

Forsvarsbudsjettene kunne ikke fortsette en utvikling der sektoren systematisk tapte kjøpekraft.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarsbudsjettet for 2019 er på 59 milliarder kroner. Budsjettet har økt med 15,4 milliarder kroner siden 2013. Regjeringen overtok et forsvar under styrt avvikling med betydelige mangler. Denne utviklingen kunne ikke fortsette.

Forvitringen av forsvarsevnen måtte stoppes og oppbyggingen av landets forsvarsevne måtte påbegynnes raskt. Regjeringen la derfor i 2015 fram en ny langtidsplan for Forsvaret som skal tilføre Forsvaret 180 milliarder mer over en 20-årsperiode. Allerede i perioden 2017-2020 brukes 8 milliarder kroner mer på Forsvaret enn den langtidsplanen som den rødgrønne regjeringen styrte etter. Dette står i skarp kontrast til de rødgrønne som planla å bruke om lag 800 millioner mer på forsvaret i løpet av åtte år.

Kostnadsveksten i forsvarsektoren er høyere enn i andre sektorer. Det skyldes store utviklingskostnader og at behovet for høyteknologisk og svært avansert utstyr vokser raskt. Tidligere langtidsplaner for Forsvaret har ikke tatt høyde for denne spesifikke kostnadsveksten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS