Det nye forsvaret – mann, maskin eller begge deler?

Kan Donald Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver tvinge Norge tilbake til den balanserte forsvarsstrukturen den norske forsvarssjefen vil ha?

Publisert Sist oppdatert

Litteraturhuset i Oslo, september 2016: Sikkerhetspolitisk utvalg, en kadettorganisasjon på Krigsskolen, har invitert til debatt. På podiet sitter to generaler. Den ene er Sverre Diesen. Den andre er Herbert McMaster, mannen som i dag er Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådsgiver. Temaet for debatten er fremtidens krigføring – mann eller maskin? Langtidsplanen for Forsvaret er på dette tidspunktet ikke vedtatt.

Nå er langtidsplanen for Forsvaret behandlet i Stortinget. Landets tre største partier er enige om å satse på maskin, heller enn mann. Mens marinen og luftforsvaret finansieres etter operative behov, designes landmakten etter en fast sum penger. Ambisjonen om en balansert forsvarsstruktur er for lengst forlatt. Planen representerer kanskje den største kursendring i norsk sikkerhetspolitikk siden andre verdenskrig. Den gjør oss mer avhengige av NATO og USA enn vi noen gang har vært. Vår selvstendige, nasjonale handlefrihet til å gjøre sikkerhetspolitiske valg, er i ferd med å bli marginal.

Men hvor avhengig kan vi gjøre oss av USA dersom regjeringens forsvarspolitikk er på kollisjonskurs med Washingtons grunnleggende ideer om hvordan småstater bør innrette sine forsvar?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS