NYHET

Regjeringen bekreftet i går at en norskpakistansk IS-kvinne med sine to barn har blitt hentet ut av en fangeleir i Syria og er på vei til Norge. Beslutningen er tatt på humanitært grunnlag, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Regjeringen bekreftet i går at en norskpakistansk IS-kvinne med sine to barn har blitt hentet ut av en fangeleir i Syria og er på vei til Norge. Beslutningen er tatt på humanitært grunnlag, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

IS-kvinne som har nektet å gi fra seg sitt syke barn blir hentet til Norge

Beslutningen er tatt på humanitært grunnlag, uttaler utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Frp sier partiet tar dissens i regjeringen, og for første gang i 2020 tar Christian Tybring-Gjedde til orde for at partiet må forlate regjeringssamarbeidet.

Publisert Sist oppdatert

I går ble det kjent at regjeringen snur i saken om den 29 år gamle norskpakistanske IS-kvinnen og hennes to barn som har sittet i fangeleir i Syria siden kalifatets fall i fjor.

Kvinnen giftet seg med en fremmedkriger og reiste til Syria, hvor hun fikk to barn, en datter og en sønn. Sønnen, på fem år, er diagnostisert av en syrisk lege som lidende av «trolig cystisk fibrose».

Mor har tidligere nektet eget barn behandling uten at hun får følge med

Regjeringen har tidligere sagt nei til å hente tilbake IS-mistenkte kvinner. Men statsminister Erna Solberg har åpnet for å bidra til å hente hjem foreldreløse barn av norske foreldre, og dessuten å hente hjem barn hvis foreldrene samtykker til det. Så sent som i oktober var statsministeren klar på at Norges politikk om ikke å hente hjem IS-kvinner sto fast. Kvinnen som nå er på vei hjem til Norge har tidligere ikke godtatt å la barna reise uten henne.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) skriver på Facebook at foreldre har rett og plikt til å bestemme over egne barn.

«Dette omfatter retten til å bestemme hvor et barn skal bo eller oppholde seg. Jeg vil understreke at norske myndigheter ikke kan hente barn fra utlandet i strid med dette. Dette gjelder uavhengig av årsak til at barnet befinner seg i utlandet.»

Hensynet til barnet gjør at kvinnen får komme til Norge

Når kvinnen og hennes barn nå likevel hentes ut, er det ifølge utenriksministeren hensynet til den syke sønnen som ligger til grunn.

På Facebook bekrefter Søreide at norske myndigheter gjennomfører en uthenting av det antatt syke barnet, sammen med mor og ett søsken, og at dette gjøres på humanitært grunnlag.

«Regjeringen besluttet i fjor høst at vi ville forsøke å hente ut det syke barnet. Det innebar at et søsken og mor også måtte returneres», skriver hun.

Uenighet i regjeringen

Utenriksministeren forklarer også at saken har skapt splittelse mellom regjeringspartiene.

«Som kjent fra tidligere, har Frps holdning vært at barnet kunne hentes til Norge, men ikke hvis det også innebar at mor ble returnert. Frp stilte seg derfor ikke bak regjeringens beslutning. Det har ikke vært et ønske fra regjeringen å bidra til retur av voksne som har sluttet seg til IS. Men når det var nødvendig for å hente hjem et antatt sykt barn, gikk Høyre, Krf og Venstre inn for en ekstraordinær assistanse av humanitære årsaker slik at barnet kunne hentes ut av Syria og til Norge sammen med et søsken og sin mor.»

Søreide skriver at Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité ble orientert om arbeidet med en mulig hjemhenting.

Må regne med straffeforfølgelse

Politiet bistår Utenriksdepartementet under transporten til Norge. Ifølge Søreide må norske borgere som har sluttet seg til IS regne med å bli straffeforfulgt hvis de kommer til Norge.

«Norge har et godt rammeverk for å kunne straffeforfølge norske borgere som enten har støttet IS eller vært delaktig i de massive overgrepene som har funnet sted i Syria og Irak.»

Fire norske kvinner med til sammen seks barn har til nå oppholdt seg i IS-leirene i Syria. I tillegg til kvinnen som nå er på vei til Norge har enda en kvinne bedt om konsulær bistand fra UD. Imidlertid har hun i ettertid sagt offentlig at hun ikke lenger ønsker bistand fra Norge, ifølge Søreide.

Frp tar dissens

Fremskrittspartiet tar dissens i regjeringen på beslutningen om å hente hjem kvinnen sammen med barna. Frp har vært villig til å hente det syke barnet til Norge på betingelse at det skulle skje uten at moren fulgte med, sier Frp-leder Siv Jensen.

– Vi vil ikke hjelpe IS-mistenkte kvinner hjem. Vi står på vårt standpunkt og tar derfor dissens i regjeringen, og står ikke bak den beslutningen flertallet av regjeringspartiene har gjort i denne saken, forklarer hun.

Krever at Frp går ut av regjeringen

Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant og utenrikspolitisk talsmann for Frp, mener partiet nå må gå ut av regjeringen, og krever en avstemming i stortingsgruppen om saken i dag. Han reagerer også på at partiets stortingsgruppe angivelig ikke skal være orientert om beslutningen på forhånd.

– Vi er ikke orientert før i etterkant. Det er kanskje derfor man gjør det fordi man visste at stortingsgruppen ville sette foten ned. Nå er nok nok. Vi kan ikke akseptere det lenger, sier Tybring-Gjedde til TV2.

Venstre-leder Trine Skei Grande er en av dem som er glad for beslutningen. I Politisk kvarter i dag sa hun at regjeringen har holdt på med saken siden oktober, men at operasjonen ikke ble delt med mange.

– Dette har vært en veldig farlig og vanskelig operasjon. Jo mer det har vært snakket om i offentligheten om dette, desto farligere har det vært for de utrolig flotte folkene vi har i norsk UD og norske tjenester som har vært inne og gjort en veldig vanskelig jobb, sa Skei Grande.

I samme program deltok Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Engen-Helgheim. Han sa partiet vil ta kravet om vurdering av regjeringssamarbeid internt, men at det ikke var vanskelig å være enig med Christian Tybring-Gjedde om at saken er krevende.

– Vi tar alle sånne diskusjoner internt. Å ta dissens er det mest alvorlige vi kan gjøre uten å gå ut av regjering, sa Engen-Helgheim.

Fremskrittspartiets nettsider uttaler han imidlertid at «ingen IS-kvinne skal få presse Frp ut av regjering», og at partiet nå forventer innrømmelser fra regjeringspartnerne.

– Vi har strukket oss langt i denne saken. Vi sa ja til at barnet kunne komme til Norge, men det var aldri aktuelt for oss å hente hjem moren. Jeg forventer nå at de tre andre regjeringspartiene gir oss noen solide politiske innrømmelser, avslutter Engen-Helgheim.