Å leve med populistene

Populismen er vårt store tegn i tiden. Vi er nødt til å forstå populismen og ta den på alvor om vi skal klare å leve sammen med den i tiden som kommer.

Publisert Sist oppdatert

På godt og vondt er det populismen som kommer til å bli stående igjen som kjennetegnet på politikken i vår tid. Den dominerer fullstendig fortellingene om valgene i alle vestlige land, både der suksessen uteblir – som i Nederland og Tyskland – og der den overgår alle drømmer og mareritt – som i Storbritannia og USA.

Det er en lite forstått og ny situasjon. Vi vet lite om hvordan vi håndterer de nye populistiske partiene og drivkreftene som gjør at de oppnår suksess i land etter land. Kort sagt er vi nødt til å lære oss å leve med populistene.

For en god stund siden skrev jeg en litt uferdig bloggtekst som sammenlignet FrPs regjeringsdeltakelse med to tidligere tilfeller av høyrepopulister i regjering – østerrikske FPÖ og italienske Lega Nord. Poenget var at vi ikke har hatt så mange tilfeller av populister i regjering å studere i vestlig politikk, og kjenner lite til hvordan de vil oppføre seg når de får ansvar.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her