SKRÅBLIKK

Soyaburger på privatflyet, Rushdie og vampyren Trond Giske

Vår observatør JJ oppsummerer uken som gikk i norsk samfunnsliv.

Publisert

Hvem velger 22. juli for å ta et oppgjør med fundamentalistisk islam? Hvem twitrer at motivet er uklart når Salman Rushdie blir knivstukket?

Jonas Gahr Støre.

Of course.

Dette var også uken hvor Jonas Gahr Støre dro på seg knesokkene, jogget rundt og fortalte at «alle har tid til å trene».

Mennesker som ikke trener, men røyker og overspiser, overbelaster helsebudsjettene, men vinner man velgere på å be de motbydelige skapningene skjerpe seg?

Er regjeringen Støres kamp mot kommunikasjonsbransjen egentlig kommunikasjonsbransjens griske plan for å vise at gode kommunikatører er verdt sin vekt i gull?

Det skal du faen ikke se bort ifra.

Å være leder i Arbeiderpartiet er alltid litt som å være den fine dama i første scene i en thriller. Snikmorderen i skyggen må ta livet av henne for å bevege handlingen fremover.

Denne uken forlot snikmorderen skyggene. Trond Giske leder nå Arbeiderpartiets største lokallag. Det er strømprisene som forklarer Aps nedgang, fortalte Giske, og hvis han fikk ansvar, ville han gitt Statnett og NVE klar beskjed om det.

Problem solved.

Hver gang JJ ser en vampyrfilm hvor noen glemmer å sette en trestake i hjertet til vampyren, tenker han på Trond Giske.

Jonas Gahr Støre sendte Terje Aasland for å ta rotta på Giske.

Det minnet om den scenen i Jurassic Park hvor de gir T-rexen en geit.

Og Øystein Stray Spetalen omfavnet Rødts strømpolitikk denne uken. Milliardæren vil ha makspris på strøm og streng regulering av eksporten.

Hvis man skal være jævlig mot Spetalen, kan man regne ut hvor mange tusen milliarder Norge hadde tapt hvis oljefondet hadde gått ut av aksjer da han mente det var lurt?

Men hvem vil terge en milliardær?

Vi lever tross alt i markedsliberalismens tid, som alle lesere av Morgenbladet vet. Det vil si en mørk middelalder hvor multinasjonale konserner tjener penger på sultne barn (barnemat), syke mennesker (farmasøytisk industri) og sult (dagligvarer).

Heldigvis setter regjeringen nå ned et utvalg slik at barn og pensjonister skal verges mot sånt. Det såkalte nullprofittutvalget skal skjerme eldre- og barneomsorg fra private selskaper. Noe av forklaringen på at sykehjem er like innbydende som sovjetiske supermarkeder, ligger trolig her.

Gunnhild Stordalen er bare så lei av nasjonalismen og nisselue mentaliteten i Arendalsuka, som begynner i morgen. Når man har valgt en så internasjonal karrierevei som eks-milliardærfrue-med-egen filantropisk-organisasjon, så blir Sørlandet fort provinsielt.

Men selv om Petter Stordalen og hans milliardærkompiser gir seriemonogamiet en vakker fasade, så er JJ usikker på om The Stordalens måte å redde verden på er den rette?

Det er bedre å spise soyaburger på privatflyet enn hamburger, men vil det stoppe global oppvarming?

Måtte alle oljearbeidere offshore kun få vegetarmat i kantina! Da kan ikke verden komme her og si at Norge ikke tar klimaendringene på alvor!

Takk, Gunnhild.

I morgen er JJ på plass i Arendal. Det er moro å spise rødbetcarpaccio på brygga med Jonas Gahr Støre mens man forklarer ham hvordan flytende havvind først skal gi energi til olje- og gassplattformer, før teknologien skal ut og redde verden.

På skatteyternes regning! Men den får de først i 2029!

Fortsatt god sommer!

Powered by Labrador CMS