NYHET

Hongkongs leder Carrie Lam
Hongkongs leder Carrie Lam

Mener Hongkong får beholde selvstyret lenger hvis de lar være å utfordre Kina

Hongkongs leder Carrie Lam talte i går til den lovgivende forsamlingen for første gang siden oktober.

Publisert

I en spørretime i Hongkongs lovgivende forsamling torsdag fikk lederen, Carrie Lam, spørsmål om hva hun tror vil skje når avtalen om at Hongkong og Kina skal være «ett land, men to systemer» utløper i 2047.

Med unntak av militæret og utenrikspolikken skal Hongkong ifølge avtalen ha stor autonomi, og med det beholde sitt eget politiske system og sin egen selvstendige domstol.

Det innebærer at det kapitalistiske systemet og rettighetene befolkningen hadde under det britiske styret skal bevares i «minst femti år» etter overgivelsen fra britene til Kina i 1997.

Hva som vil skje etter 2047 er det imidlertid knyttet stor usikkerhet til.

Under spørretimen torsdag svarte Lam at hun mener avtalen kan bli forlenget «dersom Hongkong opprettholder lojalitet til Kina» og evner å ta vare på konseptet «ett land, to systemer».

Hun fortsatte ifølge The South China Morning Post med å vende en pekefinger mot opprørerne og presiserte at de heftige protestene kunne få Kina til å bestemme seg for å skrinlegge hele avtalen.

Derfor burde unge hongkongere gå inn for å verdsette systemet snarere enn å skade det, slik den Beijing-vennlige lederen mener de har gjort de siste månedene.

Opprørerne på sin side mener det er Kina som truer ideen om «ett land, to systemer» fordi Hongkongs leder og halvparten av den lovgivende forsamlingen nå velges av en komité med representanter fra et næringsliv med tette bånd til Kina.

Demonstrantenes viktigste krav er en gjennomgripende reform av valgsystemet, slik at lederen og alle parlamentarikerne kan velges direkte av folket i stedet for komiteen.

Carrie Lams budskap ble ikke godt mottatt av demokratiforkjemperne i den lovgivende forsamlingen. Ifølge SCMP ble flere delegater utvist fra spørretimen på grunn av kraftige protestrop.

«Fortsetter de slik, står opprørene selv i fare for å skape den situasjonen de er mest redd for», sa Lam.

Les også Minervas reportasje fra opprørene i Hongkong: