Etter London: IS og oss

Kampen mot IS øker terrortrusselen. Det kan være rett å slåss mot IS, men denne selvsagte kjensgjerningen må være en del av vår forståelse av terroren i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Etter angrepene i England har jeg vært tilbakeholden med å si for mye. Dagjobben min er å forske på helt vanlige moskeer og muslimske bevegelser, ikke terror og radikalisering. Men ettersom radikalisering og jihadisme er såpass sentrale temaer i debattene som foregår om islam, har jeg vært nødt til å sette meg inn i den empiriske forskningen på dette. Likevel er jeg ofte nølende til å komme med for mange uttalelser om radikalisering og jihadisme.

Men nå skal jeg likevel si noe. Etter angrepene i England er det noen perspektiver jeg synes er sentrale, og som det er god støtte for i forskningen, som i liten grad har kommet frem. La meg derfor slå fast noe som på mange måter er selvsagt: Terrorangrepene mot England, og terrorangrepene mot andre europeiske land de siste par årene, handler i stor grad om IS. Da var det sagt. En gang til: Terrorangrepene handler i stor grad om IS. Ennå en gang: Terrorangrepene handler i stor grad om IS.

Krigen mot IS

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her