SPALTIST

I møte med en kinesisk MMA-utøver har verken mestere innen tai chi eller kung fu kommet seirende ut. Landets myndigheter anser dette som et vestliginspirert angrep på kinesisk kultur og stolthet. Hva som faktisk fungerte eller ikke, var underordnet. Dette gjaldt tapt ansikt.

Kinas koronarespons forklart – med kampsport

En MMA-utøvers kampanje for å avsløre falsk kampsport kan gi en av de merkeligste forklaringene på Kinas koronahåndtering.

Publisert

Xu Xiaodong er en noe uvanlig fyr med en noe uvanlig misjon. Han er en MMA-utøver som har satt seg fore å avsløre falsk kampsport. Merkelig som det kan høres ut, så ligger det antageligvis mye i hans historie som kan gi noen pekepinner på hvorfor Kina har taklet covid-19-krisen på den måten de har gjort. Så gi meg litt rom å manøvrere i her, og litt tankemessig fleksibilitet, så får du se om du finner noe verdi i en av de merkeligste forklaringene som har blitt gitt på Kinas covid-19-historie. Se om du finner de samme parallellene jeg gjør i denne sære historien, som antageligvis ikke har noen som helst plass i hverken politiske samtaler eller statsvitenskapelige teorier.

Først: MMA – for de som ikke er interessert i slikt – står for Mixed Martial Arts. Det er en etter hvert enormt populær kampsport som stadig vokser. Den har få regler, og den inkluderer alle former for kampsportstiler. Fra hardcore og voldsom thaiboksing og full kontakt taekwondo, til kvelerslangelignende brasiliansk jiu jitsu og klassisk gresk-romersk bryting. Man bruker det som fungerer. Er du helt uerfaren i noen av disse stilene, så vil du garantert tape en MMA-kamp. Her holder det ikke å vifte elegant i luften med myke håndledd eller å vri ut av seg noen Bruce Lee-lignende kattelyder. Her skal man sloss til man er ferdig, og det gis smått med stilpoeng. Faktisk effektivitet er alt som teller.

Eksotiske kampsporters hjemland

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS