NYHET

NATOs 70-årsjubileum ble markert i London 3. til 4. desember.
NATOs 70-årsjubileum ble markert i London 3. til 4. desember.

NATO peker på Kina som utfordrer til alliansen

Kinas fremvekst har fått NATO til å reagere. Medlemslandene anerkjenner nå for første gang i en felleserklæring landet som en fremtidig utfordring som må møtes samlet.

Publisert

3. til 4. desember feiret NATO sitt 70-årsjubileum i London. I forkant av toppmøtet var det knyttet spenning til utfallet. President Trump er upopulær blant lederne for de andre landene i alliansen, og stemningen mellom den amerikanske presidenten og hans europeiske motparter har lenge vært kjølig. Frankrikes president Emmanuel Macron kalte nylig NATO «hjernedød». Trump avlyste pressekonferansen sin og forlot møtet tidlig i går.

– Vil gjøre mer for å nå 2-prosentmålet

I en erklæring i etterkant av toppmøtet skriver NATO-landene at de er bestemt på å dele kostnadene og ansvaret for sin udelelige sikkerhet, og plikter å øke sine forsvarsinvesteringer i tråd med 2-prosentmålet. «Ikke-amerikanske forsvarsutgifter har vokst i fem år på rad; over 130 milliarder dollar mer blir investert i forsvar.» «Vi gjør gode fremskritt. Vi må og vil gjøre mer», står det i avtalen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her