Jaktet KNM Helge Ingstad en russisk ubåt da det smalt?

Et mystisk russisk tankskip var tett på KNM Helge Ingstad før ulykken.

Publisert Sist oppdatert

Rett før fregatten KNM Helge Ingstad krasjet inn i tankskipet Sola TS og forliste natt til 8. november, seilte det norske krigskipet tett opp til den russiske oljetankeren Kola, som har oppholdt seg i rundt norsk farvann siden starten av NATO-øvelsen Trident Juncture startet ved månedsskiftet.

En oljetanker kan høres fredsommelig ut, men Kola er et krigsskip, tilhørende Altaj-klassen. Ifølge den russiske nyhetstjenesten TASS forlot Kola havnen i Kaliningrad i følge med de to russiske korvettene Soobrazitelnyj og Stojkij den 22. oktober i år.

29. oktober: Kola gjør runder utenfor norskekysten

Den 29. oktober starter den russiske tankeren å gjøre runder utenfor norskekysten. Denne aktiviteten er svært uvanlig for et vanlig tankskip, men det har tidligere vært observert at russiske tankskip har gjort lignende runder i forbindelse med russisk ubåtaktivitet. Blant annet var det en tankskip med tilsvarende aktivitet i Østersjøen i 2014, da svensk marine lette etter en ubåt i Stockholms skjærgård. Den gangen ble det spekulert i hvorvidt tankskipet var moderskip for russiske ubåter i svensk farvann.

 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS