SPALTIST

Ingen kommentatorstreik under streiken

Hvem skulle i en slik situasjon fortelle folk flest hvordan de skulle forstå det som skjedde, eller hva de burde mene om det?

Publisert

Jeg går ut fra at alle har fått med seg at det har foregått en streik i regi av UNIO. Den hadde som mål å bryte med frontfagmodellen, slik at lærere og sykepleiere skulle få mer enn de 2,8 prosentene det var blitt enighet om for de ansatte i de konkurranseutsatte næringene. Og alle fikk dette enda mer med seg etterhvert som streiken ble opptrappet, og særlig flere helsefagarbeidere og brannkonstabler ble tatt ut i streik, slik at streiken uvegerlig beveget seg (fra Fredrikstad) mot tvungen lønnsnemnd. Som like uvegerlig vil gi som resultat 2,8 prosent. Ikke minst for å forhindre at det blir krevd nye forhandlinger fra frontfagene.

Derimot er det neppe mange, om noen, som har fått med seg den aller første streiken som i år ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd. Ikke rart, ettersom den streiken nå må være på vei inn i Guinness’ rekordbok som verdens korteste streik, så kort var den. Noe som sier litt om hvilke dramatiske konsekvenser det ville fått for samfunnet hvis den hadde fått holde på: På linje med om ikke bare brannkonstablene, men alle i politiet eller alle offiserene i det norske forsvaret hadde gått til streik. Ja, på linje med om hele regjeringen hadde streiket! (Selv om opposisjonen vil hevde at det har den alltid gjort.)

Men ettersom altså ingen har fått med seg denne lynstreiken, skal jeg gi en kort fremstilling av den og dens bakgrunn. Noe har det nok hatt å si at den ble satt i gang av en helt ny og derfor nokså ukjent fagforening, nemlig KF, som er forkortelse for Kommentariatsforbundet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS