Konspirasjonsepidemien

I en sykehusseng i England ligger to små jenter og lider. De har meslinger, en sykdom de burde sluppet. Vi har ingen meslingepidemier i Vesten, men vaksinebeskyttelsen kan falle offer for annen epidemi: Konspirasjonsteoriene.

Publisert   Sist oppdatert

I en sykehusseng i England ligger to små jenter og lider. De har meslinger, en sykdom de burde sluppet. Vi har ingen meslingepidemier i Vesten, men vaksinebeskyttelsen kan falle offer for annen epidemi: Konspirasjonsteoriene.

Det er et sørgelig faktum at vi mennesker har lettere for å forholde oss til enkeltsaker enn statistikk. Det er derfor saken om to stakkars småjenter fra England som ligger på sykehus med et tungt utbrudd av meslinger, gjør så inntrykk på meg.

At barn blir syke, er en del av livets gang. Men denne saken er ille. Ett enkelt nålestikk ved ettårsalderen, med ett oppfølgende stikk før skolealder, kunne beskyttet dem mot sykdommen. Men moren, Zoe Hayes, sa nei. Hun hadde latt seg forføre av løse påstander om at den såkalte MMR-vaksinen (som beskytter mot meslinger, kusma og rubella) kunne føre til autisme.

Så jentene ble ikke vaksinert. Konsekvensene ser vi i all sin gru.

Forekomsten er økende – de rammeste vaksinenekterne forsøker aktivt å få sine barn smittet, siden de ser på sykdommer som noe naturlig – og dermed bra.

Mange hører på vaksinenekterne

Historien om moren som unnlater å vaksinere barna, er ikke så spesiell som du kanskje tror. Foreldre som nekter å la sine barn vaksinere, er et økende fenomen i industrialiserte land. Det gjør at man får utbrudd av sykdommer som kunne vært utrydde, og det skjer også her i Norge.

Forekomsten er økende – de rammeste vaksinenekterne forsøker aktivt å få sine barn smittet, siden de ser på sykdommer som noe naturlig – og dermed bra.

Det er nok mange mødre som Zoe Hayes der ute, som angrer på at de hørte på vaksinenekterne. Det spesielle med Hayes er at hun bestemte seg for å snakke med media. Og at mediene, som ellers later til å være mest interessert i å fortelle deg hvilken alternativmedisin Hollywoodkjendisene bruker, laget et oppslag på det.

Man kan diskutere det etiske ved å vise fram bilder av Hayes’ døtre på denne måten, men i denne sammenhengen merker jeg at jeg gir litt blaffen. Her er det viktigere ting på spill. Kanskje noen nybakte foreldre ser saken og hører på henne i stedet for antivaksinepåstandene de plukker opp på nettet eller i vennekretsen.

Ribbet for ære og legelisens

Om du lurer på hvordan noen kan få det for å la være å vaksinere barna sine mot farlige sykdommer, tillat meg å gi et kort lynkurs.

Andrew Wakefield, en britisk lege, publiserte i 1998 en undersøkelse som antydet at det kunne være sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme. Den påfølgende pressekonferansen, der Wakefield anbefalte å stoppe MMR-vaksinering inntil videre, ble en verdensnyhet.

Selvfølgelig ble medisinere interesserte, og flere undersøkelser ble gjennomført for å forsøke å replisere Wakefields resultater. Det klarte man ikke. Wakefields påstander ble tilbakevist.

Det viste seg at Wakefield behandlet autistiske barn på måter som fikk en rekke av sykepleierne hans til å slutte i protest.

Men saken ble langt verre. Ikke bare sto Wakefield på lønningslista til en advokat som saksøkte staten på vegne av foreldre som var overbeviste om at MMR-vaksinen hadde gitt barna deres autisme, Wakefield hadde også søkt om patent på sitt eget alternativ til MMR-vaksinen.

Som om ikke de interessekonfliktene var ille nok, viste det seg at Wakefield behandlet autistiske barn på måter som fikk en rekke av sykepleierne hans til å slutte i protest. Wakefield sto igjen ribbet for ære og legelisens.

Faktisk er Andew Wakefield omtrent så diskreditert som noen vitenskapsmann kan bli. Påstandene hans om en sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme burde vært lagt døde. Men slik fungerer ikke verden.

Wakefield har ikke bare et slags hoff med standhaftige beundrere som er overbevist om at han er en slags martyr for sannheten om vaksiner, påstandene hans lever videre.

Et slags farmasøytisk folkemord

Et kjennetegn ved denne typen «alternativ» tenkning, er at vaksinemotstandere gjerne har en sterk skepsis mot moderne vitenskapelig forskning. Men skepsisen er sterkt selektiv.

Forskningsresultater som viser hvor viktige vaksiner er for helsetilstanden i verden, blir elegant oversett (eller bortforklart med at Big Pharma – legemiddelindustrien – styrer resultatene). Mens isolerte forskningsresultater som på en eller annen måte støtter det de tror på, får et evig liv på rare nettsider og i blader med glansede pastellfarger.

Så når du stiller et spørsmål om vaksiner på et mammaforum på nettet, kommer noen nesten garantert trekkende med Wakefields påstander og en generell følelse av at man ikke skal fylle barn med syntetiske stoffer. Om de da ikke tar’n helt ut og fabler om at vaksiner er et slags farmasøytisk folkemord.

Er du riktig uheldig, treffer du på en voksen norsk mann, en homøopat som spesialiserer seg på å herje slike forum og skjelle ut usikre mødre med en språkbruk som må ses for å tros.

De holder Sannheten skjult

Vaksinemotstanden er et tegn på et paradoks ved moderne medisin: Moderne vaksiner er så effektive at vi kan tillate oss å glemme hvorfor vi vaksinerer. Vi kan glemme at det bare er et par generasjoner siden polio, meslinger og andre sykdommer tok livet av barna våre eller etterlot dem skadet for livet.

Det samme paradokset ser man også i andre former for moderne kvakksalveri. Vi kan tillate oss å gamble med helsa fordi vi har legevakten en taxitur unna.

Konspirasjonsteorier er en hjørnestein i så godt som all tenkning som sliter med virkeligheten.

I en artikkel i siste nummer av tidsskriftet jeg redigerer, skriver Torgrim Eggen om hvordan all alternativ tenkning på en eller annen måte henger sammen med konspirasjonsteorier.

Slikt ideologisk vrakgods er ikke bare typisk for de som tenker «alternativt». Konspirasjonsteorier er en hjørnestein i så godt som all tenkning som sliter med virkeligheten. De er redningsplankene som får det vaklevorne ideologiske byggverket til å stå.

Har ikke verden anerkjent den supereffektive og bivirkningsfrie mirakelkuren du sverger til? Det er klart legemiddelindustrien sørger for at kuren ikke slår gjennom, og selvfølgelig korsfester de folk som Andrew Wakefield.

Har ikke Europa forstått faren fra det kommende islamske kalifatet, eller verdensjødedommens dødsgrep rundt oss? «Mainstream Media» (MSM) – Klassekampen og Dagens Næringsliv og alle avisene imellom – samarbeider med myndighetene om å holde Sannheten skjult.

Konspirasjonene er overalt

Selv møtte jeg konspirasjonsteorier for første gang på slutten av 1980-tallet, en tid da internett var noe man kunne lese om i science fiction-romaner.

Da jeg kom over konspirasjonsteorier, var det på Abel Struksnes’ merkelige løpesedler, der han advarte om at EU var Dyret i Åpenbaringen (og et katolsk komplott). Eller det var i Jack Chick-tegneserier som forklarte at islam var et komplott for å lede folk bort fra Jesus (nok en gang i regi av Pavekirken). Eller jeg møtte dem i bøker som kompiser kjøpte fra USA. Trodde de på det som sto i dem? Høhø, det var i alle fall jævla morsom lesning!

To tiår senere kan det virke som om konspirasjonsteoriene er overalt. Du møter kvinner som er interessert i alternativmedisin, østlig religion – og Frimurerlosjens skjulte innflytelse. Eller menn på høyresiden som finleser nettsider om den muslimske trusselen mot Vesten. Eller, som vi så i Galtung-saken, menn på venstresiden som er opptatt av jødiske sammensvergelser. Mens Dan Brown har levert nifst mye av det nordmenn kan om kristendommen – en viktig del av vår egen kulturarv.

Konspirasjonsteoriene er blitt en epidemi. Når jeg skriver «epidemi», mener jeg det selvfølgelig i overført betydning. Men noen konspirasjonstenkere er med på å berede grunnen for epidemier i høyst bokstavelig forstand.

Dersom de får det som de vil, er de to jentene i sykehussenga i England bare en forsmak på det som skal komme.