KOMMENTAR

USAs BNP falt med omkring 9 prosent i annet kvartal.
USAs BNP falt med omkring 9 prosent i annet kvartal.

USAs økonomi krympet ikke med en tredel

Flere medier melder at BNP i USA falt med 37 prosent i andre kvartal. Det er misvisende, fordi det er lett å oppfatte dette som at økonomien faktisk krympet med mer enn en tredel.

Publisert

SI en NTB-melding gjengitt blant annet i Aftenposten og økonominettstedet E24 fremgår det i overskriften at «USAs økonomi krympet 37 prosent på ett kvartal.» Dette er et ferskt anslag fra IMF.

Men i USA rapporterer de den kvartalsvise veksten annualisert, det vil si at endringene oppgis som om de ville gjentas i de tre påfølgende kvartalene. I NTB-meldingen gjengitt hos ABC-Nyheter presiseres dette. «Nedgangen på 37 prosent er et såkalt annualisert tall. Det vil si at det blir en nedgang for året på 37 prosent bare hvis nedgangen blir like stor i hvert av de kommende tre kvartalene.» (Jeg vet ikke om NTB har oppdatert sin melding, eller om E24 har utelatt dette i den opprinnelige, trolig det første).

En norsk leser vil naturlig lese E24-meldingen som at BNP i andre kvartal faktisk var 37 prosent lavere enn i foregående kvartal, eventuelt 37 prosent lavere enn i andre kvartal i fjor, altså at økonomien har krympet med mer enn en tredel. Realiteten er altså at BNP falt med ca 9 prosent fra første til andre kvartal. (Den falt også med et drøyt prosentpoeng fra 4. kvartal 2019 til 1. kvartal 2020.)

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS