NYHET

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol besøker Intervensjonssenteret på Rikshospitalet. I forrige uke varslet hun mulighet for nasjonale smitteverntiltak om smitten ikke går ned, men på flere av landets mest pressede sykehus er antallet pasienter som er utskrivningsklare en større gruppe enn koronapasientene.

Flere lever lenger under pandemien. Det bidrar til krisen på sykehusene.

På flere av landets sykehus ligger det flere utskrivningsklare pasienter enn koronapasienter. En del av forklaringen er at smitteverntiltakene har ført til økt levetid blant sykehjemsbeboere.

Publisert Sist oppdatert

Antallet innlagte pasienter på norske sykehus fortsetter å øke, men på flere av sykehusene som rapporterer om en anstrengt kapasitet, er det en annen pasientgruppe som opptar enda mer plass: De utskrivningsklare pasientene.

I forrige uke varslet St. Olavs hospital i Trondheim at sykehuset nå utsetter alle planlagte operasjoner som krever innleggelse, og som kan vente. «Dette er nødvendig for å skaffe nok personell og senger for å sikre forsvarlig drift i en svært presset driftssituasjon», uttalte sykehusdirektør Grethe Aasved i en sak på sykehusets egen nettside.

Beslutningen om å sette sykehuset i gul beredskap kom på et tidspunkt der St. Olav hadde til sammen 21 innlagte pasienter med Covid-19. Det er – ifølge sykehuset selv – en pasient mindre enn antallet utskrivningsklare pasienter. Antallet utskrivningsklare pasienter på St. Olav har gjennom høsten generelt ligget høyere enn antallet koronainnlagte. 4. november hadde sykehuset hele 41 utskrivningsklare pasienter inneliggende, som ventet på å bli overført til et kommunalt omsorgstilbud. Det var mer en dobbelt så mange som var innlagt med covid-19 på samme tidspunkt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS