NYHET

Lancet vil granske koronavirusets opphav

Men flere er kritiske til at undersøkelsen vil bli ledet av en av Wuhans Virologiske Institutts nærmeste samarbeidspartnere.

Publisert

Den 9. juli lanserte det medisinske tidsskriftet Lancet sin egen Covid-19-kommisjon. Kommisjonens formål skal være å bistå regjeringer, sivilsamfunn og FN-instutisjoner med å respondere effektivt på koronakrisen. Og i forbindelse med FNs generalforsamling har kommisjonen kommet med en uttalelse om hvordan arbeidet vil foregå.

Første prioritet er å granske koronavirusets opphav. Om oppdraget skriver Lancet i uttalelsen at «opphavet til SARS-CoV-2, viruset som forårsaker Covid-19, er uavklart», men at «bevismengden per i dag peker mot at SARS-CoV-2 er et naturlig virus, fremfor noe som er skapt i og sluttet ut fra et laboratorium. Mulighetene for at laboratorier er involvert i opphavet bør likevel undersøkes med vitenskapelig grundighet og åpent samarbeid». Videre uttaler kommisjonen at «det er ekstremt viktig at forskningen om opprinnelsen til SARS-CoV-2 skal gå raskt, og på en vitenskapelig og objektiv måte som er uhindret av geopolitiske agendaer og feilinformasjon».

Kontroversiell leder

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her