NYHET

«Ingen kommentarer», sier de to soldatene fra Wagner-gruppen i denne videoen. I 2019 var det rundt 2500 slike leiesoldater i Syria.
«Ingen kommentarer», sier de to soldatene fra Wagner-gruppen i denne videoen. I 2019 var det rundt 2500 slike leiesoldater i Syria.

Leiesoldatenes renessanse

Den russiske Wagner-gruppen kjemper i konflikter over hele kloden, og har forbindelser til president Vladimir Putins indre krets.

Publisert

7. februar 2018 ble rundt 40 amerikanske marinesoldater, pluss et mindre antall kurdere og syriske arabere, angrepet nær en gassinstallasjon i det oljerike Deir-ez-Zor-distriktet. På denne tiden var amerikanske styrker i ferd med å jage Den islamske staten ut av distriktet. På den andre siden av Eufrat var russiske styrker og syriske regjeringsstyrker i gang med det samme.

Så vidt man vet, var amerikanerne fullstendig uforberedte da fem hundre krigere gikk til angrep klokken ti om kvelden. Disse var ikke IS-krigere, men syriske regjeringsstyrker og sjiamilitser alliert med disse. Trefningen – eller slaget – varte i fire timer, før angriperne trakk seg tilbake under massive amerikanske luftangrep.

Det ble den blodigste dagen for de amerikanske styrkene siden de ble satt inn i det borgerkrigsherjede landet tre år tidligere. Ikke så mye på grunn av egne tap: En kurdisk mann ble såret, det var alt. Så heldige var ikke motstanderne, til tross for tilsynelatende militær overlegenhet med både panserkjøretøy og panservogner. Over 200 skal ha blitt drept, de fleste syriske arabere. Men også flere russiske statsborgere. Ikke fra den ordinære russiske hæren, men fra det mystiske leiesoldatselskapet Wagner-gruppen. Hele 2500 slike soldater skal ha vært på plass i Syria på denne tiden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS