KOMMENTAR

Nesten seks av ti unge briter stemte på Jeremy Corbyns Labour på torsdag.
Nesten seks av ti unge briter stemte på Jeremy Corbyns Labour på torsdag.

Hvor røde er egentlig unge briter?

Labour kan trøste seg med svært høy oppslutning blant de unge. Johnson kan håpe på at britene fortsatt blir mer konservative med åra.

Publisert

Etter et dystert valgresultat kan Labour under Corbyn trøste seg med at partiet igjen har gjort det svært godt blant de yngste velgerne, akkurat som i 2017. Lord Ashcrofts ettervalgsmåling ga partiet 57 prosent i aldersgruppen 18-24, og 55 prosent blant dem mellom 25 og 34 år. Liberaldemokratene skårer som ellers i befolkningen, så det er først og fremst de konservative som er svake her. Til gjengjeld skåret de 62 prosent blant dem over 65.

Det store aldersgapet er ikke nytt, men det har vært ekstra stort de siste valgene, særlig i 2017 og 2019, som er preget av corbynistenes overtakelse av Labour og Brexit-debatten. Figuren er hentet fra en rapport fra Intergenerational Foundation, og viser oppslutningen i aldersgruppen 18-24 sammenlignet med alle briter i valgene fra 1974 til 2017, basert på målingene til Ipsos. Vi ser at de konservative alltid gjør det dårligere blant de unge, og at Labour som regel gjør det tydelig bedre.

For Labour var differansen svært liten i tidsrommet 2001 til 2010. Det kan henge sammen med at partiet da satt i regjering, og at ungdommen er lettere å mobilisere mot det bestående. Differansen økte betydelig i 2015, for så å eksplodere i 2017 (oppslutningen blant de unge kan ha vært enda høyere enn Ipsos-målingen viste), og ble videreført og trolig forsterket i 2019.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her