KOMMENTAR

Lambda, Oslo, Munchmuseet
Lambda, Oslo, Munchmuseet

Forringelse av Oslos signalbygg er et privilegium forbeholdt Plan- og bygningsetaten

Fasadeuttrykket til Lambda ble radikalt annerledes enn planlagt, men å endre litt på taket for å sikre normal museumsdrift kommer ikke på tale.

Publisert Sist oppdatert

«Her går oppsiktsvekkende, spennende og karakteristisk arkitektur hånd i hånd med høye klimakrav», uttrykte en begeistret næringsbyråd da han inspirerte byggingen av det nye Munchmuseet. For til realiseringen av Lambda har kommunen lagt inn det som finnes av potensielle og storslåtte klimaambisjoner. Bygget skal «være ledende når det gjelder energieffektivitet, miljøvennlige materialvalg og lave CO2-utslipp», skriver kommunen i en omtale av prosjektet fra 2018.

Men nå som den lenge etterlengtede åpningen av museet nærmere seg, har det dukket opp et problem: For til tross for at det nye museumsbygget er utformet som en del av løsningen på klimautfordringene globalt, er det uegnet for å løse de klimautfordringene som gjelder for et kunstmuseum lokalt.

Åpningen av museumsbygget er allerede utsatt grunnet problemer med byggets klimaanlegg. Bygningen vil nemlig ikke klare å opprettholde en forsvarlig temperatur for å stille ut kunsten på varme dager med mye publikum – og det vil få konsekvenser for hvor mange besøkende museet kan ha.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS