Julie Bindel i Latvia i oktober 2015. Foto: Saeima, CC BY-SA 2.0
Julie Bindel i Latvia i oktober 2015. Foto: Saeima, CC BY-SA 2.0

Mannshater og transhater

SVs «no-platforming» av feministen Julie Bindel er problematisk på mer enn én måte.

Publisert Sist oppdatert

Klassekampen kunne lørdag melde at SV har fjernet den kjente britiske feministen Julie Bindel fra sin kvinnekonferanse, som går av stabelen denne helgen. Bindel skulle snakke om arbeidet mot prostitusjon. Bakgrunnen for fjerningen er påtrykk fra SVere med bakgrunn fra SVs LHBT-nettverk. Partisekretær Kari Elisbaeth Kaski synes «det er bra at reaksjonene har kommet», og forsvarer at man har fjernet Bindel av hensyn til «rettighetene til LHBT-befolkningen».

Rettighetene til LHBT-befolkningen i Norge ville selvsagt ikke vært truet overhodet av at Bindel snakket noen minutter på en SV-konferanse. Derimot er det ingen tvil om at Bindel er en rød klut for store deler av transbevegelsen internasjonalt, og at mange ville synes det var ubehagelig om hun var til stede. De tar til orde for en variant av såkalt «no-platforming», der personer med synspunkter som er hinsides det akseptable, ikke skal gis noen talerstol å snakke fra.

SVs avgjørelse er særdeles problematisk, men ikke først og fremst på grunn av at Bindels syn på transseksualitet diskvalifiserer henne fra en kvinnekonferanse i SV. Før vi kan komme tilbake til hvorfor det er problematisk, må vi imidlertid gå igjennom kort hva dette synet går ut på.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her