Morgenbladet tar feil

Det er vanlig å hevde at Høyre var motstander av alle mulige ordninger, blant annet stemmerett for kvinner. Det er ikke riktig.

Publisert Sist oppdatert

Det er vanlig å hevde at Høyre var motstander av alle mulige ordninger, blant annet stemmerett for kvinner. Det er ikke riktig.

Mange vil oppleve Høyres (angivelig) nye engasjement for velferd som en ”tilsnikelse”, skriver Morgenbladet på lederplass. Det meste man er for nå, kunne stått i ethvert partiprogram, og det ”er ikke det Høyre som stemte mot allmenn stemmerett for menn (1898), mot stemmerett for kvinner (1913), mot åtte timers arbeidsdag (1919), alderstrygd (1936), arbeidsløshetstrygd (1959) eller uføretrygd (1961) vi møter nå,” hevdes det.

Nå er jeg ikke nødvendigvis opptatt av å forsvare alt Høyre har gjort de siste 113 årene, jeg ville sannsynligvis vært mer uenig enn Morgenbladet har vært i det meste av det, men et visst nivå på analysene bør man likevel kunne forvente. Verst er det at noen av punktene rett og slett er gale. Men det er også et problem at man ikke forstår politikk, og mener at enhver motstand mot et spesifikt lovforslag bygger på motstand mot velferd som sådan. Høyres historie er ikke preget av en slik motstand.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS