Er Norge uten alternativer i sikkerhetspolitikken?

Stortingsmeldingen «Veivalg i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk» erklærer at Norge må gå nye veier, men det gjør vi ikke. «Veivalget» er ikke et valg mellom ulike alternativer, men et valg om å ikke velge annerledes.

Publisert Sist oppdatert

Stortingsmeldingen «Veivalg i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk» ble lagt frem 21. april 2017, levert på bakgrunn av det regjeringen beskriver som store endringer på det sikkerhetspolitiske området. Meldingen presenterer angivelig de valg Norge bør ta for å best mulig møte dagens trusler, både nye og mer kjente. Tiltakene, eller valgene slik de blir omtalt her, er derimot så forutsigbare og selvsagte, at det reiser spørsmålet: Står Norge i 2017 virkelig uten reelle alternativer i spørsmålet om egen og felles sikkerhet?

I meldingen slår regjeringen fast at «politikken kan ikke være statisk», og at Norge må gjøre bevisste valg. So far, so good. Men så leser man videre – og hvor blir det av valgene som antyder at Norge beveger seg politisk? Valgene som kan svare til at Norge faktisk står overfor «betydelige konsekvenser» i et skiftende trusselbilde? I det som ellers er en svært redelig og korrekt analyse av både det sikkerhetspolitiske landskapet og Norges posisjon i det, kommer det tydelig frem at norsk politikk allerede er blitt vedtatt for lenge siden. Veien som «velges», er den veien vi allerede befinner oss på. De tre store «veivalgene» er å 1) fortsette å sverge til NATO og særlig USA, samtidig som vi samarbeider med Russland der vi kan, 2) fortsette å delta aktivt i europeiske samarbeid og institusjoner, og 3) fortsette bistand og demokratistøtte til ustabile land. Valget? Nå skal det bli mer av alt.

Vedtatte sannheter?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS