President Donald Trump meets with German Chancellor Angela Merkel in the Oval Office, Friday, March 17, 2017. (Official White House Photo by Shealah Craighead)
President Donald Trump meets with German Chancellor Angela Merkel in the Oval Office, Friday, March 17, 2017. (Official White House Photo by Shealah Craighead)

Vestens undergang

Ordstriden mellom Angela Merkel og Donald Trump har ikke skapt riften i den atlantiske alliansen, men det gjør den videre. Det kan bety slutten for Vesten som politisk begrep.

Publisert Sist oppdatert

For hundre år satt den tyske filosofen Oswald Spengler i München og skrev på boken Der Untergang des Abendlandes – Vestens undergang. Spenglers verk er en blanding av pseudovitenskapelig makrohistorie og spekulativ filosofi, krydret med sporadiske innsikter i hva et samfunn og hva en sivilisasjon er. Tesen er at sivilisasjoner har en livskraftig vekstfase, en stagnasjonsfase, før forfallet. Det skjedde med babylonerne, med faraoenes Egypt og med det gamle Roma. Turen var nå kommet til Vesten. Før år 2000, spådde han, ville Vesten gå over i den andre fasen, karakterisert av cæsarisme, med en karismatisk leder på toppen.

Da Spengler skrev sitt verk, var Vesten midt i det første av to sivilisasjonssammenbrudd på 30 år, nemlig første verdenskrig. Første verdenskrig markerte en foreløpig avslutning på det som hadde vært oppfattet som en periode fra opplysningstiden og fremover preget av en slående fremtidstro; en form for fremtidstro som på mange måter konstituerte «Vesten» som sivilisasjon – som noe annet enn middelalderens kristenhet.

Men Vesten som et genuint politisk fellesskap var ennå ikke vokst frem. Det skjedde etter andre verdenskrig, da en særegen form for et politisk etos ble kjennetegnet på det vi frem til vår tid har lagt i begrepet Vesten – ikke bare som en kontrast både til sovjetblokken og den tredje verden, men som et genuint opplevet fellesskap. For oss som er vokst opp i det som ble kalt etterkrigstiden, er «Vesten» en grunnleggende og meningsfull politisk og kulturell størrelse, som vi tross alle feilsteg kunne betrakte som en «force for good» i en kaotisk verden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS