KOMMENTAR

Trumps må i natt forsvare sin håndtering av korona-pandemien, der han skårer lavt blant velgerne
Trumps må i natt forsvare sin håndtering av korona-pandemien, der han skårer lavt blant velgerne

Trump trenger seier i natt

Biden har fortsatt en stabil ledelse på Trump, og presidenten er i ferd med å slippe opp for muligheter til å snu spillet. Nattens debatt er en slik mulighet, men debattene endrer sjelden særlig mye.

Publisert

I natt, nærmere bestemt fra klokken 03.00 norsk tid, går den første debatten mellom president Trump og utfordrer Biden av stabelen. Debattene, og kanskje særlig den første, møtes alltid med stor interesse fra mediene, selv om erfaringene er ganske entydige: De flytter sjelden særlig mange velgere, selv om de har svært mange seere – omkring 80 millioner.

Årets debatter blir uvanlige fordi korona-restriksjoner gjør at det det nesten ikke er tilhørere til stede – omkring 70 i alt i kveldens debatt i Cleveland. Trump stimuleres av den energien som tilhørere gir, men den ville uansett ikke vært der i noen særlig grad. I presidentdebattene får ikke publikum heie eller klappe, bortsett fra ved debattens start og avslutning.

Årets valgkamp har vært preget av uvanlig stor stabilitet, Biden har hele tiden ledet klart, men økningen i hans oppslutning i sommer har nå falt litt tilbake igjen, til omkring 7 prosent på landsbasis. Under Obama var det også ganske små svingninger i presidentens popularitet, og dette har fortsatt under Trump, der andelen som synes han gjør en god jobb i mesteparten av hans periode har ligget mellom 40 og 45 prosent. Det er ikke nok til å vinne.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her