Protestantisk etikk og entreprenørskapens ånd

Den protestantiske etikk og kapitalismens ånd la noe av grunnlaget for det moderne Norge. I spissen stod Hans Nielsen Hauge.

Publisert Sist oppdatert

Den protestantiske etikk og kapitalismens ånd la noe av grunnlaget for det moderne Norge. I spissen stod Hans Nielsen Hauge.

"Idet askesen ble ført fra munkecellene og ut i næringslivet og begynte å beherske den verdslige moral, hjalp den til med å bygge opp det mektige kosmos av den moderne økonomiske orden, (...) den orden som i dag med overveldende tvang bestemmer livsstilen til hvert enkelt menneske." (Weber 1905).

Max Webers bok, opprinnelig en samling essays, Den protestantiske etikk og kapitalismens ånd regnes ofte som en klassiker innenfor sosiologi. Verket gir en tolkning av sammenhengene mellom den kristne puritanismen og kapitalismens eksplosive fremvekst. Weber beskriver hvordan "den kapitalistiske ånd" har utviklet seg fra en protestantisk pliktetikk. Han betegner kapitalistens tenkemåte som uvanlig rasjonell og sterkt preget av kallsfølelse: Puritanismens moral tillater at man sparer opp rikdom gjennom hardt arbeid, mens det samtidig forventes nøysomhet på det personlige plan. Resultatet blir kapitalakkumulasjon og i neste omgang investering. Weber analyserte på denne måten hvorfor protestantiske land først ble rike og hvorfor puritanske miljøer gikk fremst i næringsutvikling og sosial velferd.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS