NYHET

QAnon i Tyskland: Amerikanske og hjemmedyrkede forestillinger finner sammen

Det siste året har QAnon-forestillingene spredt seg langt utenfor USA. De har særlig fått nedslagsfelt i Tyskland, der tilhengerne deltar i demonstrasjoner mot myndighetenes koronatiltak side om side med vaksinemotstandere og høyreekstremister.

Publisert

Mens det de siste dagene har vært en del oppmerksomhet rundt det norske QAnon-miljøet, har forestillingene om et mektig pedofilt og satanistisk nettverk også spredt seg til mange andre europeiske land.

QAnon er betegnelse for en samling forestillinger som betrakter Donald Trump som en frelser, som forsøker å redde USA og verden fra en «dypstat» med tilknytning til det demokratiske partiet, og med forgreninger langt inn i statsapparatet. En vanlig påstand er at denne skjulte eliten er involvert i overgrepsringer, eventuelt med okkult og satanistisk innhold, og at de samtidig høster kjemiske stoffer fra barnas hjerner som de bruker til å ruse seg på eller som en ungdomskilde. En annen vanlig påstand er at Trump når som helst vil avsløre det han har funnet ut og arrestere medlemmene av dypstaten, som deretter vil bli stilt for retten eller henrettet.

Mens dette er grunnleggende amerikanske forestillinger med røtter i regjeringsfiendtlige konspirasjonsteorier som går langt tilbake, har de også funnet veien over Atlanterhavet. Ofte betrakter europeiske QAnon-tilhengere lederne i sine respektive land, enten dette nå er Emmanuel Macron, den britiske kongefamilien eller Angela Merkel, som en del av en lignende dypstat. Et unntak fra regelen er britiske Boris Johnson, som i hvert fall noen QAnon-tilhengere ser ut til å betrakte som en alliert av Trump.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS