Frigi meningene

Rasismeparagrafen tvinger oss til å definere hva som er en akseptabel mening. Slik bør det ikke være i et fritt samfunn.

Publisert Sist oppdatert

Bør vi ha et vern mot hatefulle ytringer? Debatten om rasismeparagrafen har igjen blusset opp etter at 18 samfunnsdebattanter publiserte et opprop i Aftenposten om å få bestemmelsen fjernet. Dagens Næringsliv har på sin side tatt til orde for at bestemmelsen bør bestå – så lenge den ikke brukes til å støtte opp under «krenkelseshysteriet».

I debatten har det vært rettet mye fokus mot saken hvor en kvinne ble dømt for å ha kalt samfunnsdebattant Sumaya Ali Jirde for en «korrupt kakerlakk». En av opproperne, Elin Ørjasæter, peker med henvisning til dommen på at «[p]aragrafen handler om å forby folks uttrykk for sine følelser, sitt hat og sin ringeakt», og at følelser ikke bør forbys.

Advokat Nils Thomas Svendsen skriver med henvisning til denne og en rekke andre dommer at rasismeparagrafen primært brukes for å straffe «sinte ytringer i krangler, pågripelser eller Facebook», og at bestemmelsen først og fremst rammer «menneskelige uttrykk for sinne».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her