NYHET

– Vestens respons har overrasket Putin. Nå navigerer han for ikke å tape ansikt.

Til tross for krigsfrykten går livet sin vante gang i Odessa. En lokal sikkerhetsekspert mener Putin har feilberegnet situasjonen og nå forsøker å finne en vei ut av konflikten.

Publisert

Vi er på plass i Odessa. Byen, som er kjent som Svartehavets perle, ble opprinnelig grunnlagt av Katarina den store under det russiske imperiets gullalder og ekspansjon inn i området som i dag er Ukraina. Og til den dag i dag har byen bevart sitt særpreg som en kosmopolitisk og multikulturell by, med stort sett russisktalende befolkning.

Til tross for krigsfrykten som henger over situasjonen i Ukraina, er stemningen forholdsvis rolig. Trafikken er like kaotisk som vanlig i en by med konstant kork. Det store markedet der det selges alt fra ferskt kjøtt til klær og elektronikk, er like travelt. Og i barer, kafeer og restauranter er livet som ellers i en by der få har brydd seg om munnbind eller andre koronatiltak.

Like utenfor kysten ligger flere russiske marinefartøyer i Svartehavet. Den offisielle begrunnelsen for deres tilstedeværelse er at de deltar på en øvelse, men de har samtidig blokkert mye av skipstrafikken til Odessa og andre ukrainske havnebyer. Fartøyene er potensielt også i stand til å ilandsette styrker og avfyre raketter mot Odessa, Kyiv eller andre ukrainske byer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS