Putin vinner igjen

Trump har utpekt Exxon-sjefen Rex Tillerson som utenriksminister. Hans gode forbindelser med russiske ledere gjør at godkjennelse fra Senatet ikke er garantert.

Publisert Sist oppdatert

Som forventet har Donald Trump nettopp bekreftet at han har valgt Rex Tillerson, toppsjefen i Exxon Mobil som ny utenriksminister. Det inngår i et mønster der hans regjering og nærmeste rådgivere er dominert av milliardærer og toppfolk innen finans, generaler og de som tidlig støttet hans presidentkandidatur, med ord eller penger.

Som Trump er Tillerson helt uten politisk erfaring, men i motsetning til Trump, som har det aller meste av sin forretningsvirksomhet i USA, og brorparten på Manhattan, styrer Tillerson en multinasjonal gigant, med aktiviteter i omkring 50 land. Det gir ham bred erfaring i å operere i vanskelig farvann, og ikke minst i å forhandle internasjonalt, noe Trump er veldig opptatt av. Men denne erfaringen omfatter også et nært forhold til Russland, så nært at denne utnevnelsen blir den første testen på om Senatet vil yte motstand mot Trump, eller legge seg på rygg.

Trump har signalisert en langt mer forsonende linje overfor Russland, selv om hans valg av general James Mattis som forsvarsminister peker i en annen retning. Mattis er sterkt Russland-kritisk. Hans sikkerhetsrådgiver Michael Flynn er på sin side kjent for sine pro-russiske synspunkter, selv om han også har listet Russland som en alliert for radikale islamister, som Flynn ser som den største trusselen mot USA. Senere ser det ut til at han har skiftet taktikk. Nå er Russland en alliert mot islamismen (og alt som kan kalles dette, som anti-Assad-opprøret i Syria).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS