KOMMENTAR

Foto: Kilian Munch/Flickr (CC BY-SA 2.0)
Foto: Kilian Munch/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Minimale skattelettelser for tredje år på rad

De som ønsker lavere skatter i Norge er ikke lenger representert på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Årets statsbudsjett har en mer moderat økning i offentlige utgifter enn vi har sett tidligere under Solberg-regjeringen. Det kan tolkes som at budskapet om moderasjon, som også har kommet fra regjeringen selv, nå faktisk tas på alvor. En alternativ tolkning er at denne regjeringen, som har stått bak en i historisk sammenheng svært sterk utgiftsøkning, og dermed har kommet opp på et svært høyt utgiftsnivå, fortsetter i samme retning, om enn med mindre fart.

Her vil jeg konsentrere meg om hva som ikke skjer i dette budsjettet, nemlig at skattene ikke kuttes. I Solberg-regjeringens første år ble det gitt ikke ubetydelige skattelettelser. Til sammen var disse fra 2014 til 2017 om lag 22,9 milliarder kroner, ifølge Nasjonalbudsjettet for 2018.

Siden har det stoppet opp. I fjor og i år er skattelettelsene forsvinnende små, slik at totalen ligger på omkring 25 milliarder, og i budsjettet for neste år legges det ytterligere en halv milliard på toppen. De 25 milliardene utgjør snaue 0,7 prosent av BNP.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her