Skolebyråden forstår ikke rekkevidden av volden i Osloskolen

Thorkildsen vil rette opp skakkjørte klassemiljøer med mer dialog. Med det risikerer vi at lærere rømmer fra en arbeidshverdag med trakassering og vold.

Publisert Sist oppdatert

Vold og trusler om vold mot lærere øker i norske skoler. Problemet er ikke nytt. Allerede i 2001 skrev SSB om en jevn økning i voldshandlinger gjennom hele 1990-tallet.  I 2000 svarte 10 prosent av de spurte lærerne «ja» på spørsmålet om de var utsatt for vold eller trusler om vold et par ganger hver måned.

De siste årene har både Arbeidstilsynet og Utdanningsetaten i Oslo meldt om økninger i volden, og skolen som arbeidsplass er i dag blant topp tre blant de mest voldelige i landet. Lærernes autoritet er svekket av den nye krenkelsesparagrafen i Opplæringsloven fra 2017. Frykt for å krenke svekker undervisningen og legger til rette for uorden, surr og faglig svikt. 

Hva slags vold?

I rapporter fra Osloskolen skilles det mellom forskjellige typer vold og trusler om vold. De mest alvorlige gjelder slag, spark, slag med gjenstander, biting og trusler med kniv. Som mindre alvorlige hendelser regnes kloring, spytting, trusler og verbal trakassering.

I noen tilfeller fører den aggressive oppførselen til fysiske og psykiske helseskader hos lærerne. Mange lærere som ikke blir påført helseskader, må leve daglig med ydmykende og krenkende hendelser. Mengden voldelig oppførsel viser at mange skoler har opplevd en forråelse av miljøet, og utviklingen i negativ retning er akselererende. Det er ikke urimelig å beskrive situasjonen som en bølge av vold der toppen antagelig ennå ikke er nådd.

Det er mange eksempler på grov vold mot lærere i skolen. Oslo-lektoren Clemens Saers ble for få år siden angrepet og forsøkt kvalt i sitt eget klasserom i en videregående skole i Oslo. I dag har han skjev strupe, forskjøvet luftrør og nedsatt stemmefunksjon. Livet hans etter overfallet har vært preget av sykemeldinger, forsøk på rehabilitering og rettssaker.

I 2000 ble rektor Rune Grahn ved Skedsmo videregående skole slått i svime av en elev han hadde innkalt til samtale. I 2005 ble lærer og assisterende rektor ved Jordal ungdomsskole truet og angrepet av elever på skolen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS