Slik forteller du elever at det finnes flere måter å hilse på

En muslimsk lærer mistet jobben fordi han nektet å håndhilse på kvinner. Men selv om det bare finnes én måte å hilse og vise respekt på i Norge, finnes det flere i verden.

Publisert Sist oppdatert

En muslimsk lærer har mistet vikarjobben på Ekeberg skole, fordi kvinnelige lærere opplevde at han avviste hånden deres, skriver Dagsavisen. I intervjuet sier tidligere rektor ved skolen, Bente Alfheim, at hun som leder ikke kan akseptere at det ikke hilses på kvinner: «Det kan jeg ikke. Ved å ansette ham så sier jo jeg og skolen at det er greit. Hvordan skulle jeg forklart det overfor elever for eksempel, som vi har et oppdrageransvar for?»

Jeg har et forslag:

«I Norge er vi vant til at man hilser på hverandre ved å ta hverandre i hånden. Men det finnes flere måter å vise andre respekt på enn å håndhilse. Maoriene hilser på hverandre ved at pannene og nesene møtes. I Hellas gir man hverandre en klapp på skulderen. I Malaysia håndhilser man før begge parter plasserer håndflaten på sitt eget bryst og nikker. Hvis det er en kvinne man skal hilse på, lar man henne ta initiativet til håndhilsingen, og hvis hun ikke gjør det, tar man hånden til hjertet og nikker. I noen land hilser man på eldre før man hilser på de yngre. I India hilser man på de eldre ved å ta på føttene deres. I Pakistan tar de eldre på hodet til de yngre.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her