Slutter vår frihet der verden begynner?

I dagens verden kan en ytring hvor som helst i verden føre til protester og uro. Men vi har ikke noe annet valg enn holde fast på vårt eget ytringsrom.

Publisert Sist oppdatert

For en uke siden oppdaterte Freedom House sitt forsidebilde på Facebook. Bildet de nå bruker er tatt fra deres rapport om global pressefrihet for 2017, og er slående i all sin enkelhet. Den delen av verden som ifølge deres undersøkelser er å regne som «fri», begrenser seg stort sett til Vesten, Chile og Uruguay. Det er forsåvidt ingen nyhet at det er sånn. Det som er nytt – og som stadig vokser – er presset som utøves for å få det forandret. Den grønne delen av jordskorpa er mer sårbar nå enn tidligere, og vi er delvis skyld i det selv.

Timothy Garton Ash på Oxford-universitetet har de siste årene ledet et prosjekt om ytringsfrihet i en global tid. Han er klar på hva som står på spill. Spørsmålet om ytringsfrihet i det multikulturelle Europa, sier han, virker helt åpenbart å være det fundamentale spørsmålet om frihetens fremtid i denne verdensdelen. Jeg må si meg enig.

Globale rammer er snevre

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her