FRA PAPIRUTGAVEN

Opprører mot betongkassene

Borgeren: Saher Sourouri er psykolog og en av initiativtagerne til kampanjen Arkitekturopprøret, og mener fremtidens bygninger bør være tradisjonelle.

FAVORITTEN: Josefines gate 30 er Saher Sourouris favorittbygning i Oslo. – En elegant bygning som både er stillfaren og detaljrik samtidig.
Publisert

– Saher Sourouri, du er med og styrer Arkitekturopprøret, som er en farsott på sosiale medier med flere titalls tusen følgere. Her viser dere fine bilder av tradisjonell arkitektur og stygge bilder av nye bygninger. Mange av oss er jo hjertens enige, men har for lengst gitt opp den nye tids bygninger og resignert i nostalgi. Mener du at det er grunn til håp nå?

– Definitivt. Se bare til utlandet, til Tyskland, Storbritannia eller Sverige, hvor det nå bygges ganske mye i tradisjonell stil. I Norge er det foreløpig nesten ingen ting sånt, foruten én og annen rekonstruksjon. Jeg tror faktisk ikke jeg kjenner til ett eneste godt eksempel fra Norge, bortsett fra noe innenfor trehusbebyggelse og mindre prosjekter. Inspirasjonen vil komme utenfra.

– Så vi er tilbake til situasjonen på 1800-tallet, hvor tyske kunstnere kom på besøk og lærte oss å sette pris på stavkirkene, slik at vi sluttet å rive dem?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS