FN: Norge må innføre bruk av "etnisitet" i offisiell statistikk

Norske myndigheter kvier seg mot å registrere folks etnisitet. FNs rasediskrimineringskomité mener at Norge dermed bryter FNs rasediskrimineringskonvensjon.

Publisert Sist oppdatert

Minerva har tidligere omtalt hvordan FN-komiteen for eliminering av rasediskriminering nylig har rettet kritikk mot Norge for å ikke ha benyttet ordet «rase» i teksten til ny likestillings- og diskrimineringslov.

I videreføring av denne kritikken kritiserer FN-komiteen også Norge for ikke å inkludere etnisitet som markør i offisiell statistikk. Unntaket er for den samiske befolkningen, der Statistisk sentralbyrå siden 2008 har ført statistikk.

While noting that statistics are provided on the Sami community by Statistics Norway, the Committee regrets the lack of statistics on the ethnic composition of the population and of socioeconomic indicators on the enjoyment of rights by persons belonging to various ethnic groups.

Kritikken forklares med at dette medfører at man ikke er istand til å frembringe et godt nok empirisk grunnlag for å overvåke hvorvidt ulike minoritetsgrupper og innvandrere, i samsvar med FNs rasediskrimineringskonvensjon, nyter økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter på lik linje med den øvrige befolkningen.

Komiteen påpeker videre at dette gjør at Norge bryter med FNs rasediskrimineringskomités retningslinjer for rapportering, samt for generelle anbefalinger for hvordan rasediskrimineringskonvensjonen skal tolkes og iverksettelse av denne.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS