Faktisk nyttig

Faktasjekkerne i Faktisk.no er godt i gang. Men ingen må tro at Dommen fra faktasjekkere er den endelige sannheten.

Publisert Sist oppdatert

Hva skal egentlig en faktasjekk være? Etter at storsatsingen faktisk.no publiserte nærmere tyve faktasjekkartikler i morges, er det tydeligvis en betydelig uenighet om dette. Her hos Minerva har Aksel Fridstrøm fire innvendinger. Den første er at Faktisk har en for ullen forståelse av fakta-begrepet.”Et faktum er aldri delvis sant eller delvis usant. Faktum er binære.”

En så snever definisjon, som ingen av de store faktasjekksidene internasjonalt benytter seg av, ville etter min mening gjøre rommet for faktasjekk alt for snevert. Det finnes grader av feil, og utsagn må ses i kontekst.

Fridstrøm trekker frem Trine Skei Grandes «allerede nå går 100 flere tog gjennom Oslo sentrum hver eneste dag etter at vi begynte å samarbeide om budsjettene.» Isolert sett har Venstre-lederen rett i både første og andre del av setningen, men den implisitte påstanden er at det er en kausal sammenheng mellom de to faktaene – flere tog og budsjettsamarbeidet. Det er dette som faktisk.no ettergår, og ikke kan se godtgjort.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS