Senatets død

Republikanerne kan trykke på ”atomknappen” på torsdag, for å få godkjent Neil Gorsuch til Høyesterett. Det vil endre amerikansk politikk fundamentalt.

Publisert   Sist oppdatert

I skyggen av helsereformens havari har prosessen for å få godkjent Neil Gorsuch som Høyesterettsdommer gått sin gang. I går stemte Justiskomiteen i senatet 11-9 for å godkjenne ham, helt etter partilinjer. Republikanerne og Trump trenger nå en stor seier, etter tilbakeslag både for helsereformen og innreiseforbudet, som også i sin nye versjon bremses av rettssaker. Høyesterett er en svært viktig sak for dem, så viktig at mange republikanere som ellers var skeptiske til Trump, lot det være tungen på vektskålen da de likevel stemte på ham i november.

I tillegg har de opinionen på sin side. Flere målinger viser et klart flertall i folket for å godkjenne Gorsuch. Det er delte meninger om hvor konservativ Gorsuch virkelig er, men ekstremist er han ikke, og uansett har demokratene ikke klart å overtale folket til å mene at han er uakseptabel. Og dersom et mindretall i senatet faktisk blokkerer en utnevnelse, vil det være første gang siden 1968.

Samtidig er demokratene under sterkt press fra sine egne for å stoppe Gorsuch, etter at republikanerne, riktignok med flertall i Senatet, blokkerte Obamas utvalgte Merrick Garland, selv om Garland nettopp var en slik sentrumsorientert kandidat som en kompromissorientert senat burde kunne godkjenne. I tillegg er demokratene redde for at dersom de gir etter nå, må de gjøre det også neste gang, og da kan balansen i Høyesterett svinge i konservativ retning, siden flere av dets liberale medlemmer er gamle og kan falle fra i denne presidentperioden. Demokratenes sjanser til å vinne tilbake flertall i senatet neste år er liten, siden mange sårbare demokrater står på valg i 2018, få sårbare republikanere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her